După ce șantierul a fost aproape abandonat timp de mai mulți ani, primele etaje funcționale ale clădirii, 4 și 5, au fost date în folosință în plină criză sanitară, pentru a servi drept zone de izolare și carantinare a pacienților bolnavi de COVID. Ulterior, zonele de carantinare s-au restrâns și în spațiul rămas și-au transferat parțial activitatea secțiile de Boli Infecțioase, adulți și copii. În 2022 au fost finalizate lucrările și la demisolul și parterul clădirii.
Investiția a presupus separarea a două zone, roșie și verde, pentru pacienții de COVID-19 (7 saloane) și spitalizare de zi (9 saloane), investigații și zona administrativă. La acestea se adaugă spații de evaluare pacienți, depozite medicale/materiale sanitare, camere de gardă și cabinete pentru asistenți.
Eforturile administrației locale continuă pentru finalizarea celor trei etaje rămase, 1, 2 și 3, pentru a se asigura că unitatea sanitară, construită în cea mai mare parte din bugetul municipalității, va rămâne a băcăuanilor. 4,5 milioane de euro s-au alocat în 2022 pentru lucrările la demisolul și parterul Spitalului Municipal „Sfânta Maria”. Zona Unității de Primiri Urgențe (UPU), Imagistica (care însumează aparatură RMN, computer tomograf, RX, ecografie), sectorul administrativ și demisolul au fost pregătite în eventualitatea unui nou val COVID. Doar pe nivelul parterului, spitalul municipal oferă 28 de locuri pentru pacienți la noul UPU și 18 locuri pentru evaluare pacienți (spitalizare de zi).